COVID-19’a Karşı Kumaş Hava Kanalı Kullanılması
COVİD-19’e Karşı Kapalı ve Toplu Ortamların Havalandırmasında Kumaş Hava Kanalı Kullanılması
İçinde bulunduğumuz günlerde, tüm dünyayı etkisine alan, insanları evlerine hapseden ve iş hayatını temel birkaç sektör dışında tamamen durduran Corona virüs (Covid-19), dünyada hiçbir şeyin bir daha eskisi gibi olmayacağını göstermektedir. Toplumların giderek daha çok korumacılığa, insanların daha çok bireyselliğe yöneldiği şu günlerde, öne çıkan en önemli konunun toplumsal hijyen olduğu görülmektedir.
Corona virüs gibi mikroplar, insanların birbiriyle direkt temasından dolayı bulaşabildiği gibi kapalı ve toplu ortamlarda insanların solunumları esnasında havada asılı kalarak enfekte olmayan insanlara da kolayca bulaşabilmektedir. Hastaneler, ofisler, konferans salonları, alışveriş merkezleri, havalimanları gibi toplu ortamlarda ve uçak, tren, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında içerideki hava genellikle metal kanallar aracılığıyla ortama defalarca verilmektedir. Metal kanallar temizlenemediği için havanın içinde asılı halde bulunan virüs ve bakteriler menfezlerden tekrar ortama verilmekte ve bulaşıcılığın artmasına neden olmaktadır. Özellikle hastanelere gelen hastalar bu virüsleri taşıdıkları için, enfeksiyon olasılığı ciddi şekilde artmaktadır. Yapılan araştırmalarda, hastanelerde çalışan sağlık personellerinin enfekte olma oranının yüksek olmasının en büyük nedenlerinden birinin yetersiz ve hijyenik olmayan havalandırma olduğu görülmektedir.
Böyle ortamlarda daha hijyenik ve homojen bir havalandırma sağlanabilmesi için kumaş (tekstil) hava kanallarının kullanılması önerilmektedir. Kumaş hava kanalları, birbirleriyle fermuarlarla bağlandıkları için bu fermuarlar kolaylıkla açılarak kanallar birbirinden ayrılmakta ve bağlı bulundukları alüminyum raylardan perde gibi rahatlıkla sökülebilmektedir. Sonrasında endüstriyel çamaşır makinalarında hızlı programlarda deterjanlarla yıkanarak temizlenmekte ve tekrar kolay bir şekilde yerlerine geri monte edilebilmektedir. Temizlenebilme özelliğinin yanı sıra, üretim sırasında kumaşlara gümüş (Ag) esaslı bir anti bakteriyel apre uygulanmakta ve bakterilerin daha kumaşın üzerindeyken ölmesi sağlanmaktadır. Ayrıca kumaşlar dokuma usulüyle üretildiği için gözenekleri bir filtre görevi görmekte ve belirli bir büyüklüğe kadar olan partikülleri süzerek ortama verilmesini engellemektedir.
Kumaş hava kanalları, toplumsal hijyene yönelik sağladığı avantajları sayesinde bundan sonra toplu ve kapalı ortamların havalandırma sistemlerinde teşvik edilmelidir. Özellikle hastanelerde çalışan sağlık personellerinin ve tedavi gören hastaların kumaş hava kanalı kullanımı sayesinde daha homojen ve hijyenik bir havalandırma sistemi altında olmalarının olumlu etkileri zaman içinde görülecektir. Bunun yanı sıra, ofisler, konferans salonları, alışveriş merkezleri, havalimanları gibi toplu ortamlarda ve uçak, tren, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında kumaş hava kanallarının sağlayacağı hijyenik ve homojen hava dağıtımı sayesinde enfeksiyon oranlarının ciddi oranda azalacağı öngörülmektedir.